Plundrový jablečný závin
1:08Jablečný závin je prostě základ. Je jednoduchý, rychlý a hlavně dobrý. To může být trochu v rozporu s tím, že si někteří lidé myslí, že je těsto na jablečný závin složité připravit. Není tomu tak. A zcela upřímně, plundrové těsto je ještě jednodušší než listové, takže se není čeho bát. Stačí jen se odhodlat a pustit se do toho. Třeba s tímto receptem :-)
Plundrové těsto je v podstatě směs kynutého a tukového těsta, které jsou rozválené dohromady. Proto vlastně tento recept jde rozdělit z hlediska těsta do tří částí: tukové těsto, kynuté těsto a jejich zpracování. Pak následuje naplnění a zabalení závinu a je to zakončené upečením.
Ano, vzhledem k tomu, že plundrové těsto obsahuje kynuté, chvíli to trvá, než vykyne. Příprava je ale zcela jednoduchá. Obzvlášť pokud člověk postup a nepoužívá půl roku staré droždí... :-)
SUROVINY
Tukové těsto:
- 100g tuk (HERA)
- 80g hladká mouka
Kynuté těsto:
- 20 g droždí
- 80 ml polotučného mléka
- 20 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 40 g tuku (HERA apod.)
- 1 žloutek
- špetka soli
POSTUP
Krok 1: Příprava tukového těsta
Na tento krok je vhodné použít ruční robot/šlehač s nástavcem na míchání těsta. Je to rychlé a člověk si u toho moc neupatlá ruce.
V momentě, kdy jde z tukového těsta udělat placka, která drží u sebe, je třeba ji zabalit do kuchyňské fólie a dát zhruba na hodinu do lednice.
Krok 2: Příprava kynutého těsta
Pro přípravu kynutého těsta se použije klasický postup.Po odstátí, až se nám kvásek mírně zpění, přilijeme rozehřátý tuk (jednoduše v mikrovlnce), přidáme žloutek, zbytek cukru a špetku soli. To vše pozvolna zamícháme vidličkou, dokud to jde. V momentě kdy je těsto hutnější, použijeme buď vařečku nebo prohněteme rukama. Těsto pak necháme cca 30 minut kynout.
Krok 3: Zpracování plundrového těsta na závin
Z vykynutého těsta vyválet placku, stejně tak z tukového těsta.Položit tukové těsto na kynuté, zatočit do rulády, rozkrojit na dvě půlky.
Krok 4: Naplnění a zabalení závinu
Každá z půlek je základem pro jeden závin - vyválí se, posype skořicí, naplní jablky, zabalí a přendá na plech.Závin nerolujeme, jen vezmeme konce a přehneme.
Krok 5: Potření a pečení
Nechat vykynout asi 20 minut a před pečením potřít rozšlehaným vejcem.Peče se cca 30 min na 190°C (pochopitelně v předem vyhřáté troubě).
0 komentářů