Jablečný listový závin

12:59

Jablečný listový závin
Mezi klasické klasické zákusky patří jablečný listový závin. Již jsme si ukázali, jak se připravuje jednoduchý plundrový závin. Listový závin se liší od plundrového prakticky pouze druhem jednoho typu těsta a jeho způsobem přehýbání a vyválení. Pusťme se tedy nyní do klasiky.


SUROVINY

Těsto:
Na potření před pečením:
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce vody
Náplň:
  • 800g jablek
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 čajové lžičky mleté skořice

POSTUP

Krok 1: Příprava listového těsta
Připravíme si těsto podle základního receptu na listové těsto. Je třeba počítat, že to zabere alespoň 2-3 hodiny času, protože je třeba, aby si těsto několikrát odpočinulo v lednici.

Krok 2: Zpracování jablek
Jablka škrabkou oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny a zbavíme jadřinců. Čtvrtky pak buď nakrájíme na plátky nebo je nastrouháme. Pro nastrouhání se hodí kuchyňský robot s nástavcem na strouhání. Je to jednoduché a neustrouháte si při tom kusy prstů :-)


Pokud by šlo o nějaká extra kyselá jablka, můžete přidat trochu cukru. Osobně mi to ale přijde zbytečné. Pokud jde o zralá jablka, tak je v nich zpravidla cukru víc než dost…

TIP: Pokud budete se rozhodnete jablka nastrouhat, doporučuji z nich vymačkat rukama šťávu stranou do mísy. Pokud to neuděláte, bude vám pak vytékat z jablek při pečení. To je problém když máte hodně tenké těsto, protože pak bude praskat a zároveň když závin hned nespotřebujete a necháze na plechu, tak se může v té vyteklé šťávě docela rozmáčet.

Vymačkanou šťávu pak můžete přelít přes sítko a máte z toho vlatně mošt... :-)

Krok 3: Vyválení těsta
Vychlazené listové těsto rozdělíme na dva díly. Ty rozválíme na obdélníky o rozměrech cca 30x40 cm o tloušťce zhruba na tloušťku špejle. Doporučuji nejprve vyválet, naplnit a zabalit jen jeden plát těsta a druhý do té doby nechat v lednici, protože lépe se pracuje se vychlazeným těstem.

TIP: Je šikovné si těsto vyválet na pomoučené potravinové folii nebo papíře na pečení. Výrazně vám to pomůže při zabalení závinu a jeho následné přenesení na plech, protože tenké těsto by se vám jinak mohlo potrhat.

Krok 4: Skořice a rozinky
Když máte těsto vyválené posypejte střed těsta skořicí a rukou ji rovnomězně rozneste pro těstě. Na to nasypejte rozinky. Okraje nechte volné (alespoň tak 3-5 cm).

Krok 5: Naplnění závinu
Těsto poprášené skořicí a posypané rozinkami rovnoměrně pokryjte nastrouhanými jablky. Pokud máte jablka nakrájená na plátky, navršte je na podlouhlou užší hromárku do středu těsta.

V obou případech samozřejmě pouze do takové míry, aby závin pak šel těstem vůbec zabalit. Jak by to mělo vypadat je vidět na fotkách níže.


Krok 6: Zabalení listového závinu
Nejprve přehneme okraje (cca 5 cm) kratší strany obdélníku. Další postup zabalení závinu se liší podle toho, jak máte upravená jablka. Způsoby jsou ukázány níže.
A) Jablka nakrájená na plátky
Pokud jsou nakrájená na plátky, pouze přehnete delší okraje obdélníku směrem do středu, kde se jeden přeloží přes ten protější. Jde tedy o jakousi obdélníkovou “taštičku”.

B) Nastrouhaná jablka
S nastrouhanými jablky máme větší svobodu ve způsobu zabalení závinu, protože nastrouhané kusy jablek nemají hrany které by mohly protrhnout těsto. Můžeme tak závin zatočit jako ruládu.

Nejprve tedy přeložíme jeden okraj (cca 5 cm) po delší straně obdélníku a z té strany pokračujeme a za zatočíme postupně celý závin.

Krok 7: Přenesení závinu na plech
Závin přeneseme na plech, ideálně pomocí potravinové fólie nebo pečícího papíru, na kterém jsme závin vyváleli. Použít je možné i třeba utěrku atp.
Na plech položíme závin přehybem / spojením těsta směrem dolů. Díky tomu se nám pak nestane, že by se závin při pečení prasknul a nějakým způsobem se rozevřel.

Krok 8: Pečení závinu
Před vložením do trouby závin potřete zvrchu a po stranách moučkovým cukrem rozpuštěným ve vodě (2 lžíce moučkového cukru + 1 lžíce vody). Závin se peče 35-40 minut v předehřáté troubě na 180-190°C, do zlatova.


A to je vše, můžete jíst… :-)

Dále by vás mohlo zajímat:

1 komentářů

  1. Play Slots Online - LuckyClub.live
    Online Slots. Find games you want to play on the slots website. And if it's all luckyclub.live good, then we can help you out! Play now!

    OdpovědětVymazat

Oblíbené jablečné recepty

Co pořídit do kuchyně

Subscribe