Domácí listové těsto
11:45
Z listového těsta jde udělat ledacos - řadu lidí určitě nejdříve napadne jablečný závin. Listové těsto je na přípravu relativně jednoduché, i když někomu může vadit, že trochu déle trvá. To ale není komplikovaností těsta jako takového, ale pouze nutností několikrát těsto vychladit a rozválet, aby vzniklo vrstvení, které je pro listové těsto typické. Jak na přípravu listového těsta si nyní ukážeme.
Příprava listového těsta jde rozdělit do několika kroků:
Opakujeme krok 5.
A to je všechno... Ve finále máme cca 500g listového těsta, které nám vystačí např. na dva listové jablečné záviny.
Příprava listového těsta jde rozdělit do několika kroků:
- Příprava vodového těsta (cca 10min)
- Příprava tukového těsta (cca 5min) + vychlazení (cca 30 min, dokud neztuhne)
- Rozválení vodového s tukovým těstem (cca 5min)
- Vychlazení (30min)
- Dvakrát opakování bodů 3 a 4
Zcela objektivně jde říci, že na kroku 1-2 nic není a prakticky na tom není co zkazit. Body 3-4 kvůli nutnosti opakování mohou někoho odradit, protože chce mít ten závin, na který se těší hned a nechce se mu čekat.
Celková časová náročnost tam je zhruba 2 hodiny (samozřejmě může být delší, když necháte těsto déle chladit). Pokud nemáte čas si jednou za půl hodiny odběhnout do kuchyně vyválet těsto, tak pro vás může být jednodušší si to těsto skočit koupit do obchodu. Pokud ale nějaký ten čas máte, tak určitě doporučuji si udělat vlastní.
SUROVINY
Tukové těsto:
- 180g tuku (máslo nebo HERA)
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
Vodové těsto:
- 180g hladné mouky
- 40g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 90 ml vody
- 1 polévková lžíce octa
- špetka soli
POSTUP
Krok 1: Příprava tukového těsta
Tuk smícháme s hladkou moukou, vytvarujeme ze směsi cca 1cm vysoký čtverec, zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladit do lednice.
Tip: Vytvarování se dobře dělá, když hroudu tukové směsi volněji zabalíte do potravinové fólie a vyválíte čtverec z již zabaleného těsta - nelepí se na váleček a obecně si tak usnadníte život.
Krok 2: Příprava vodového těsta
Do prosáté mouky přidáme žloutek, vodu, ocet a sůl. Vařečkou nebo ideálně ručním mixérem s nástavcem na hnětení těsta vypracujeme vláčné těsto. Samozřejmě po úvodním prohnětení může být lepší si pomoci rukama. Těsto se nesmí lepit.
Krok 3: Rozválení tukového s vodovým těstem
V momentě, kdy je tukové těsto řádně vychlazené, tzn. je tuhé, můžeme začít s vyválením.
A)
Nejprve vyválíme vodové těsto na velikost čtverce, o něco málo většího, než je čtverec tukového těsta. Strana čtverce vodového těsta by měla být rovna délce úhlopříčky čtverce tukového těsta nebo mírně delší.
Na vyválený "vodový" čtverec položíme na koso čtverec tukového těsta. Rohy většího čtverce pak přehneme do středu tak, aby bylo tukové těsto zcela zabalené, jako do šátku.
B)
Výsledný "šáteček" jemně rozválíme do o něco většího čtverce. Jeho strana by měla být zhruba na délku špejle nebo o něco kratší. Na fotkách jsem vám tam špejli pro měřítko přidal. Na tloušťku by to mělo být cca 0.5-1cm
C)
Čtverec se přehne na třetiny. Vrchní třetina dolů, dolní třetina nahoru přes proloženou vrchní část.
Výsledek je pak relativně úzký a dlouhý obdélník těsta. Ten mírně rozválíme do stran tak, aby obdélník nebyl tak úzký.
D)
Tento obdélník následně přehneme opět na třetiny - zleva doprava a zprava doleva. Výsledkem je menší čtverec, jehož vrstvy k sobě trochu přitlačíme a zabalíme do potravinové fólie.
Krok 4: Vychlazení
Zabalené těsto dáme na 30 minut (nebo více) vychladit do lednice.
Krok 5: Opakování č.1
Vyndáme těsto z chladničky a vyválíme z něj čtverec na šířku špejle. Opakujeme postup přehnutí a rozválení z kroku 3 - C) a D). Dáme opět do lednice vychladit.
Krok 6: Opakování č.2
A to je všechno... Ve finále máme cca 500g listového těsta, které nám vystačí např. na dva listové jablečné záviny.
0 komentářů