Křehký jablečný koláč s pudinkovým přelivem

1:05

Občas má člověk chuť i na něco jiného než závin a pokud zákusky z jablek pečete často, věřím že budete souhlasit. Pamatuji si, když jsem si myslel, že koláče s náplní jsou hrozně složité a nikdy se mi to nechtělo zkoušet. Pak jsem ale sám sebe přemluvil a zkusil tenhle jednoduchý jablečný koláč, žádný problém se nekonal a chuťově si nemohu stěžovat... :-)

Křehký jablečný koláč s pudinkovým přelivem do formy o průměru 29 cm

Jde o koláč na který je třeba koláčová forma. Já používám formu o průměru 29 cm, na kterou jsem si poměry surovin v tomhle receptu přizpůsobil. Koláč je uzavřený horní vrstvou z těsta a ideální je ho po dokončení přelít vanilkovým pudinkem - koláč to zjemní a celkově mu přidá na chuti.

Ve své podstatě je recept velmi jednoduchý, takže vůbec není čeho se obávat. Jediné co je trochu zdlouhavé je příprava jablečné náplně. Ale tak kdyby to bylo připravené a upečené hned, tak by člověk jen jedl a jedl... :-)


Takže k věci. Co budeme potřebovat:

SUROVINY

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 190 g tuku (máslo / HERA)
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
Náplň:
  • 1,2 kg oloupaných jablek bez jadřinců
  • 3 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 hrst hrozinek
  • kůra a šťáva z 1/2 většího citronu
Dále budeme potřebovat 1 žloutek s 1 polévkovou lžicí mléka na potření koláče před pečením, koláčovou formu o průměru 29 cm, větší hrnec, potravinovou fólii a ideálně i ruční šlehač s metlami na míchání těsta.

POSTUP

Krok 1: Příprava těsta
Nejprve smícháme mouku, moučkový cukr, sůl a na jemno nakrájenou citronovou kůru. Poté přidáme na menší kostky nakrájený tuk a mícháme ručním šlehačem nebo jemně rukami.
Výsledkem by měla být drobivá konzistence, kdy je vše ještě relativně sypké. V tom momentě přidáme vejce, mléko a jemně prohněteme. V podstatě jde jen o to, aby těsto drželo u sebe. Z něj pak vytvoříme šišku, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na hodinu odpočinout.

Krok 2: Jablečná náplň
Začneme oloupáním jablek, odstraníme jadřince na nakrájíme jablka na šestiny nebo osminy. Do hrnce dáme všechny ingredience: jablka, cukr, mletý zázvor, hrozinky, šťávu z citronu a jemně nakrájenou nebo nastrouhanou citronovou kůru.
Na střední plameni zahříváme a mícháme, dokud jablka nezměknou. Poté odstavíme z ohně a necháme zcela vychladnout.


Pozor: Pokud máte moc prudký plamen a nemícháte směs dostatečně, jablka dole se rozmělní, zatímco nahoře zůstanou tvrdá.

Krok 3: Zpracování těsta do formy
Přibližně 2/3 těsta vyválíme zhruba na tloušťku desetikoruny. Mělo by jít o kulatou placku, o průměru cca 35 cm, aby kromě dna vystačilo těsto i na stěny formy. Vyválená placka se přenese do formy. Případné potrhání těsta se jednoduše opraví smáčknutím kde je třeba.

Tip: Je šikovné těsto vyválet na kusu papíru na pečení - jednak se neušpiní zbytečně vál, nikde se nic nelepí a přenesení do formy to také výrazně usnadní. Z vrchu můžeme použít potravinovou fólii, do které bylo těsto zabalené v lednici, takže se nám neušpiní ani váleček.

Koláčovou formu s těstem naplníme jablečnou náplní.

Nyní vyválíme zbytek těsta tak, aby měla placka průměr cca 29 cm a bylo možné bez problému překrýt koláčovou formu s náplní. Když máme těsto vyválené, potřeme kolem dokola okraje vyčnívajícího těsta ve formě rozmíchaným žloutkem s polévkovou lžící mléka. Následně přeneseme navrch koláče vyválenou placku těsta a okraje přimáčkneme, případně zarolujeme dovnitř, pokud by na okrajích bylo přebytečné těsto.

Celý koláč potřeme směsí žloutku a mléka a ve středu koláče nařízneme malý křížek, kterým bude při pečení unikat pára.



Pečeme na 180°C ve vyhřáté troubě 40-45 minut, dozlatova.


Před podáváním přelijeme pudinkem. Množství je dle chuti. Pro mě čím více pudinku tím lépe, takže si často koláč dávám do misky, a kompletně ho teplým pudinkem potopím :-)


Dále by vás mohlo zajímat:

1 komentářů

  1. That requires both time and substantial computing energy, and pounding away on one’s laptop in front of a Pelican Pete is a good way to entice the eye of casino safety. By analyzing rental-car data, Missouri authorities identified the Lumiere Place scammer as Murat Bliev, a 37-year-old Russian national. The determination to redeploy Bliev to the US would prove to be a rare misstep for a enterprise that’s quietly making tens of millions by cracking variety of the} gaming industry’s most treasured algorithms. Getting greedy or betting greater than have the ability to|you presumably can} afford to lose are the 2 biggest pitfalls while enjoying in} slot machines. What normally a|could be a} enjoyable, enjoyable experience can flip into one thing that'll make you dafabet pull your hair out.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené jablečné recepty

Co pořídit do kuchyně

Subscribe